Resepi Acar Daging Salai
Acar Daging Salai
Bahan Rebusan Daging:
300 gm daging salai - hiris nipis
3 ulas bawang merah - ditumbuk halus
1 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 cm halia - ditumbuk halus
Bahan Acar:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang timun - dibuang empulur dan dipotong panjang
1 batang lobak merah - potong halus panjang
1 sudu jintan manis - ditumbuk
3 sudu besar cili boh
Minyak untuk menumis
Gara, air, gula dan cuka secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Rebus daging salai bersama bahan rebusan yang lain hingga kering airnya.
2. Panaskan minyak, tumis cili boh dan jintan manis hingga garing. Masukkan gula, cuka, air dan garam. Tutup periuk sampai mendidih.
3. Masukkan daging, lobak merah dan timun, bawang putih dan bawang merah. Balik-balikkan sebentar sebelum diangkat.
Comments
Post a Comment