Resepi - ikan siakap 3 rasa
ikan siakap 3 rasa
Bahan A :
Bahan B (untuk sos)
Bahan C (hiasan)
Cara membuatnya :
1. Sapukan tepung jagung di sekeliling ikan (saya sapu dengan tepung+garam sikit)
2. Goreng ikan menggunakan minyak yg banyak hingga masak dan kuning keemasan. Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu makan minyak bagi menumis bahan yg dihiris hingga wangi.
4. Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih. Kacau rata.
5. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
6. Curahkan kuah sos di atas ikan.
Ikan dia rangup. Best!!
Rasa sosnya yg masam2 manis memang menyelerakan..
Bahan A :
- 1 ekor ikan bawal/siakap/kerapu
- 1 sudu makan tepung jagung (bagi menyalut ikan)
- 3 biji bawang merah - dihiris
- 1 labu bawang besar - dihiris
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- 3cm halia - dihiris
- minyak bagi menggoreng ikan
Bahan B (untuk sos)
- 3 sudu makan sos cili
- 3 sudu makan sos tomato
- 3 sudu makan sos tiram
- 3 sudu makan air
- 1 sudu teh gula pasir
Bahan C (hiasan)
- daun bawang
- cili merah - dihiris
- cili hijau - dihiris
- 2 biji tomato - potong 4
Cara membuatnya :
1. Sapukan tepung jagung di sekeliling ikan (saya sapu dengan tepung+garam sikit)
2. Goreng ikan menggunakan minyak yg banyak hingga masak dan kuning keemasan. Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu makan minyak bagi menumis bahan yg dihiris hingga wangi.
4. Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih. Kacau rata.
5. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
6. Curahkan kuah sos di atas ikan.
Ikan dia rangup. Best!!
Rasa sosnya yg masam2 manis memang menyelerakan..
Comments
Post a Comment