Resepi Tat Tuna & Cendawan

Hidangan Kuih-muih

Tat Tuna & Cendawan

Bahan-bahan Pastri:

180 gm tepung gandum
120 gm tepung berprotein tinggi
160 gm mentega
4 sudu besar air ais

Bahan-bahan Inti:

100 gm cendawan segar shitake - dipotong dadu
100 gm cili benggala hijau - dipotong dadu
1 labu bawang besar - dipotong dadu
4 keping keju Cheddar - diparut
3 biji telur - dipukul
125 gm susu segar UHT atau rendah lemak
125 ml krim putar
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil rempah campur
1 tin ikan tuna - dihancurkan
Garam dan serbuk lada sulah secukupnya

Cara Menyediakan:

1. Untuk membuat pastri, masukkan kedua-dua jenis tepung dan mentega yang sudah dipotong dadu ke dalam mangkuk pengadun, kemudian ramas dengan hujung jari hingga menjadi seperti serbuk roti. Masukkan air ais dan uli hingga menjadi doh yang lembut. Tutup dengan plastik dan dinginkan dalam peti sejuk selama setengah jam.

2. Canai doh setebal 1/2 cm kemudian terap dengan acuan penerap berbentuk bulat. Masukkan bahagian yang diterap bulat ke dalam acuan tat dan cucuk dengan garpu. Dinginkan sekali lagi dalam peti sejuk selama 12 minit.

3. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius dan bakar pastri selama 10 minit atau sehingga masak. Sejukkan.

4. Untuk membuat inti, campurkan kesemua bahan inti dan kacau hingga rata.

5. Masukkan satu sudu kecil ikan tuna ke dalam mangkuk pastri kemudian masukkan inti ke atas hingga penuh.

6. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius selama 15 - 20 minit atau sehingga masak.

Info:

* Anda boleh menyediakan mangkuk pastri lebih awal dan menyimpannya dalam bekas kedap udara.
* Krim putar boleh digantikan dengan 250 ml susu segar.

Comments

Popular posts from this blog

PSY - GANGNAM STYLE hits world

Feri berlanggar, 38 terkorban

Kepergok Pocong [Indo] (2011) VCDRip MKV