Kursus Keusahawanan Kemahiran Pemprosesan Makanan (PBU)

Cetak PDF

Dengari Artikel ini





KURSUS KEUSAHAWANAN KEMAHIRAN PEMPROSESAN MAKANAN PUSAT BIMBINGAN USAHAWAN JABATAN PERTANIAN

PENGENALAN

Kursus Keusahawanan Kemahiran Pemprosesan Makanan telah dilaksanakan oleh Jabatan Pertanian bermula pada tahun 2002 untuk melahirkan usahawan muda yang menceburkan diri secara serius dalam perniagaan asas tani seperti makanan sejuk beku, bakeri, produk-produk berasaskan kelapa dan produk-produk berasaskan buah-buahan.
 
PELAKSANAAN
Kursus akan dijalankan secara hands-on untuk memastikan peserta benar-benar mahir dari segi teknikal pengeluaran produk yang bermutu, komersil dan menepati standard GMP (Amalan Pengilangan Yang Baik). Di samping itu, peserta akan didedahkan dengan kaedah menjalankan perniagaan yang profesional terutama dalam aspek keusahawanan, pengurusan kewangan, pengurusan pemasaran dan penyediaan Rancangan Perniagaan.

Peserta juga akan menjalani program dampingan di premis usahawan yang telah maju di bawah bimbingan Jabatan Pertanian.

PENGAMBILAN PESERTA
Pengambilan peserta dibuat setahun sekali dan akan diiklankan di akhbar utama tempatan. Mereka yang berminat boleh memohon setelah iklan dikeluarkan.

TEMPOH KURSUS
Jangkamasa kursus ialah selama enam (6) bulan secara sepenuh masa.


KEMUDAHAN DISEDIAKAN
Tempat tinggal sepanjang tempoh kursus.
SYARAT-SYARAT PERMOHONAN
  • Warganegara Malaysia
  • Berumur antara 20-40 tahun
  • Jantina lelaki dan perempuan
  • Berkelulusan sekurang-kurangnya SPM/SPMV
  • Tinggal di asrama sepanjang tempoh kursus
  • Sihat tubuh badan
  • Berminat untuk meneruskan projek selepas tamat kursus
TEMPAT-TEMPAT LATIHAN

 Kursus dijalankan di tujuh (7) buah Pusat Bimbingan Usahawan mengikut pengkhususan yang telah ditetapkan seperti berikut:
Bil
Pusat Bimbingan Usahawan
Pengkhususan
1.
PBU Serdang, Selangor
Sejuk Beku
(Cth : Karipap, pizza, pie, roti canai, donut, kasturi, roti bom)
2.
PBU Ayer Hitam, Johor
Bakeri
(Cth : Pelbagai jenis roti, kek, pastri dan biskut)
3.
PBU Manong, Perak
Bakeri & Sejuk Beku (Asas Kelapa)
(Cth : Kerisek, santan, dodol, serikaya, biskut kelapa, pes rendang, candy kelapa)
4.
PBU Teluk Chengai, Kedah
Bakeri & Sejuk Beku
(Cth : Gabungan produk sejuk beku dan bakeri)
5.
PBU Ajil, Terengganu
Hasilan Buah-Buahan
(Cth : Jem buah-buahan, kordial, puree)
6.
PBU Pagoh, Johor (Baru)
Hasilan Buah-Buahan
(Cth : Jem buah-buahan, kordial, puree)
7.
PBU Melor, Kelantan (Baru)
Makanan Ringan
(Cth :Pelbagai kerepek Dan Kuih Tradisional seperti Meruku,Rempeyek,Buah Rotan,Denderam Dll)


CARA-CARA MEMOHON

Sila dapatkan borang permohonan melalui alamat di bawah:
Atau
Laman web Jabatan Pertanian : www.doa.gov.my
Atau
Jabatan Pertanian Negeri / Pejabat Pertanian Daerah yang berhampiran
Atau

Bahagian Pengembangan Pertanian dan Industri Asas Tani
Jabatan Pertanian
Wisma Tani, Aras 8, No. 30, Persiaran Perdana
Jabatan Pertanian,
Presint 4
62624 Putrajaya.
Tel: 88703553 / 3544 / 3539
(Pn. Maznahwati / Pn. Rafidah Ibrahim /Pn. Zaharina Hassan)


 

MAKLUMAN
Borang yang telah dilengkapkan hendaklah mendapat pengesahan dari Pejabat Pertanian yang berhampiran. Sila kemukakan borang yang telah lengkap diisi ke alamat seperti berikut :
Timbalan Pengarah (Industri Asas Tani)
Bahagian Pengembangan Pertanian dan Industri Asas Tani
Jabatan Pertanian Wisma Tani,
Aras 8, No. 30, Persiaran Perdana Presint 4
62624 Putrajaya.
Hanya calon-calon yang memenuhi syarat sahaja akan dipanggil




Related Posts :Info Kursus

Comments

Popular posts from this blog

PSY - GANGNAM STYLE hits world

Feri berlanggar, 38 terkorban

Ramai tahu perangai buruk Azmin